Nieuws

Dijsselbloem wil belasting bedrijven verhogen

Ondernemingen moeten meer belasting gaan betalen, want de balans is zoek. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een opiniebijdrage in het AD.

Volgens Dijsselbloem is dit nodig om het evenwicht te herstellen tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven en tussen werkenden en vermogenden. "Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen", aldus Dijsselbloem. Eind november vorig jaar betoogde hij tegenover RTL Z nog dat de winstbelasting voor ondernemingen omlaag kan.

De minister hekelt in de opinie de slechte moraal van Nederlandse trustkantoren. "Naar schatting heeft 40 procent problemen met de wet: grove belastingontwijking, fraude, witwassen en corruptie. Dat vraagt om een grote schoonmaak. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft meer mankracht vrijgemaakt voor het toezicht op de sector. En ik ga de wet aanpassen zodat DNB nog effectiever kan ingrijpen. Zo sluit ook dit net zich."

Hoewel dergelijke statements refereren aan zijn rol als minister van Financiën, is de opinie door Dijsselbloem vooral geschreven als PvdA'er: "Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog. (…) Omdat onze toekomst veel belangrijker is dan lokkertjes voor multinationals."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.