Nieuws

Plasterk: accountant moet controle op naleven WNT beter vastleggen

Accountants moeten de controle op de WNT-verantwoording beter vastleggen. Diverse kantoren schieten daarin tekort. Dat schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Hij wil dat de NBA met suggesties voor verbetering komt.

Plasterk stelt dat in een brief over de voortgang van de Wet Normering Topinkomens (WNT) in de (semi)publieke sector, die op 21 december aan de Tweede Kamer is gezonden. Volgens de minister werkt de wet in de praktijk goed: “de WNT-jaarrapportage 2015 heeft opnieuw de grote mate van naleving van de wet aangetoond. Slechts in een beperkt aantal gevallen is een overtreding geconstateerd.”

Ook het stelsel van toezicht op de naleving van de WNT functioneert over het algemeen goed, aldus de minister, maar accountants laten nog wat punten liggen.

Plasterk verwijst naar verkennend onderzoek in 2016 door de Auditdienst Rijk (ADR), naar de kwaliteit van de accountantscontrole op de WNT-verantwoording. “Bij 19 accountantskantoren zijn in totaal 25 controledossiers onderzocht. Steeds is nagegaan in hoeverre door de controlerend accountant het Controleprotocol WNT is nageleefd. De belangrijkste bevinding is dat enkele instellingen zich niet bewust waren dat de WNT op hen van toepassing is. Ook hun accountant heeft dit niet gesignaleerd, waardoor bij deze instellingen niet aan de WNT-verplichtingen is voldaan. Daarnaast bleek dat bij verschillende kantoren de controle op de WNT-verantwoording onvoldoende wordt vastgelegd.”

De minister legt het eindrapport van de ADR voor aan het bestuur van de NBA, “met het verzoek om een reactie en de vraag welke verbeteracties zij gaat ondernemen”. Ook geeft hij de ADR opdracht voor vervolgonderzoek, om te zien of de geconstateerde tekortkomingen in de WNT-controle “zich ook elders in het veld voordoen”.

Indien mogelijk wil Plasterk door de ADR ook laten onderzoeken welke kosten de accountantskantoren aan hun klanten in rekening brengen voor de WNT-controle.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.