Nieuws

'Accountancysector blijft groeien, maar groei zwakt af'

De accountancysector blijft in 2018 groeien, maar niet meer zo hard als in 2017.

Dat blijkt uit een sectorprognose van Rabobank. De groeivooruitzichten in de accountancy voor zowel het huidige als het komende jaar zijn positief. De branche profiteert van de economische groei. Voor de sector als geheel verwacht Rabobank een omzetgroei van ca. 4,5 procent voor 2017. Voor 2018 verwacht Rabobank een iets gematigdere omzetgroei ten opzichte van het voorafgaande jaar van 3,5 procent.

"Er is meer behoefte aan adviesgerelateerde diensten, iets wat vooralsnog met name zichtbaar is bij de grote(re) kantoren. Ook de kleinere en middelgrote accountants zullen de draai moeten maken naar meer consultancywerkzaamheden. De tariefdruk op de samenstelwerkzaamheden zal onverminderd doorgaan. Deze zullen meer en meer gezien worden als commodity. Zo heeft de accountant een uitstekende uitgangspositie om een diepgaande en waardevolle financiële planning voor ondernemingen op te stellen", aldus Rabobank.

Personeel

De accountancysector worstelt wel met personeel, schrijft de bank. "Vanuit de accountancysector wordt aangegeven dat een tekort aan arbeidskrachten wordt gezien als belangrijkste belemmering voor groei. Er is een groot tekort aan specifieke functies op hbo- en wo-niveau, waaronder registeraccountants en assistent-accountants. Bedrijven binnen de sector die niet zijn georganiseerd volgens het traditionele hiërarchische partnermodel lijken hier minder last van te hebben. Digitalisering en automatisering hebben een steeds grotere impact op functies op lager en middelbaar niveau. Deze komen steeds meer te vervallen en zullen uiteindelijk nog maar beperkt een plaats hebben in deze sector."

Economie

"We verwachten dat de Nederlandse economie in 2017 met 3,3 procent groeit en in 2018 met 2,4 procent. De hoge groei van dit en volgend jaar komt doordat we in een fase van stevig cyclisch herstel zitten. We verwachten dat de jaren van hoge inhaalgroei na 2018 voorbij zijn. Ook op de arbeidsmarkt is het verdere herstel zichtbaar. We voorzien dat de werkloosheid in 2018 daalt naar 4,5 procent", aldus de bank.

Gemiddeld zal de omzet van Nederlandse bedrijven toenemen, maar niet alle sectoren zullen even hard groeien. "Volgens deze doorrekening is de zakelijke dienstverlening de (hoofd-)sector die dit en volgend jaar het hardst zal groeien, gevolgd door de bouwnijverheid en de horeca. Daarentegen is de groei beperkter in de agrarische en de automotivesector."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.