Nieuws

Betalers spaartaks grijpen weer mis

De vermogensrendementsheffing of spaartaks is niet strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Ook mist de heffing geen redelijke grond, bepaalde het gerechtshof in Arnhem in drie door de Bond van Belastingbetalers aangespannen proefprocessen. De rechters verklaarden de hoger beroepen in die drie zaken ongegrond. De rechters gaven wel aan dat als spaarders lange tijd niet aan 4 procent rendement kunnen komen er een onredelijk zware last zou kunnen zijn. Dat was echter geen argument van de eisers en daar keek het Hof dan ook niet naar.

Er volgen nog drie andere zaken bij de gerechtshoven van Amsterdam en Den Bosch. De organisatie gaf al eerder aan vastbesloten te zijn door te procederen tot aan de Hoge Raad.

De Belastingdienst ging uit van 4 procent rendement, waarover 30 procent belasting moest worden betaald. De eisers vinden dat naar werkelijk behaald rendement moet worden gekeken omdat de rente al jaren lager is dan 4 procent.

Dit jaar is de regeling overigens veranderd. Tot 100 duizend euro is het fictieve rendement 2,87 procent, daarboven gelden hogere percentages. Over de eerste 25 duizend euro vermogen hoeft geen belasting te worden betaald.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.