Nieuws

Nobelprijswinnaar pleit voor verbod bitcoin

Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt dat de bitcoin verboden moet worden.

Dat zei de econoom in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor de Economie won, dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan zijn mogelijkheden voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht. "Het dient geen enkel maatschappelijk nut." Stiglitz sloot zich ook aan bij het kamp van critici die waarschuwen dat de digitale munt een bubbel is.

De econoom liet zich al eerder kritisch uit over de bitcoin, maar is niet tegen digitale valuta an sich. Sterker nog, eerder pleitte hij voor een afschaffing van gewoon geld ten faveure van digitaal geld, omdat digitale geldstromen makkelijker te volgen zijn. Dat zou helpen om corruptie en belastingontwijking tegen te gaan.

De waarde van de bitcoin zit al maanden explosief in de lift. Dinsdag werd de mijlpaal van 10.000 dollar voor het eerst bereikt. Een dag later is de 11.000 dollar al in zicht.

Waarschuwing

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB waarschuwden onlangs in Nederland voor de grote risico's van beleggen in bitcoins en soortgelijke munten. Zo wordt er geen toezicht gehouden op zogeheten initial coin offerings (ico's), een soort crowdfunding waarbij investeerders een nieuwe digitale munt krijgen en krijgen spaarders verloren tegoeden in bitcoins niet vergoed. Bij spaargeld op de bank is dat tot zeker een ton wel zo. Eerder waarschuwden de Britse en Amerikaanse toezichthouders al voor ico's.

Koersschommeling

Voor voorstanders van de bitcoin is het gebrek aan toezicht juist een van de voordelen. De grote koersschommelingen betekenen dat er grote winsten mee kunnen worden behaald. Bovendien kunnen overheden niet bij tegoeden of de waarde van de bitcoin kunstmatig bijsturen door bijvoorbeeld geld bij te drukken.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.