Nieuws

Oud-minister Hillen gehoord in corruptiezaak

Oud-minister van Defensie, Hans Hillen, moet getuigen in een corruptiezaak rond de aankopen van dienstauto's door de overheid.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam beslist, bevestigt advocaat Michael Ruperti die een van de zes verdachte defensie- en politieambtenaren bijstaat.

De raadsman had verzocht om een getuigenis van Hillen. Die verklaarde in juni in de NRC dat hij de omkopingsaffaire het liefst buiten het Openbaar Ministerie en Tweede Kamer had geregeld. De kwestie draait om de omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van duizenden auto's voor politie en defensie door importeurs van Volkswagen (Pon), Renault en Peugeot. Daarmee waren honderden miljoenen euro's gemoeid. De importeurs hebben verdere strafvervolging afgekocht door miljoenen te betalen. Pon betaalde 12 miljoen euro en de beide andere bedrijven elk 2 miljoen.

De rechtszaak wordt op 5 december hervat. Er zijn in december en januari vijftien volle zittingsdagen voor uitgetrokken. Op een van die dagen zal Hillen worden gehoord. Een verzoek van de advocaten om ook oud-ministers van Defensie Henk Kamp en Eimert van Middelkoop te horen is in juni door de rechtbank afgewezen.

Volgens de rechtbank kan Hillen mogelijk uitleg geven over hoe binnen het ministerie van Defensie werd omgegaan met integriteitskwesties of met personeel dat werd verdacht van strafbare feiten. Hillen was in het kabinet-Rutte I (2010-2012) minister van Defensie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.