Nieuws

Aangifte tegen Shell om corruptiezaak Nigeria

Shell heeft ook in Nederland een aangifte aan zijn broek voor de grote corruptiezaak in Nigeria.

Daarbij zijn tevens aanklachten ingediend tegen de huidige en voormalige Shell-topbestuurders Ben van Beurden, Simon Henry, Peter Voser en German Burmeister.

Het gaat om de aanschaf van exploitatierechten voor een olieveld voor de Nigeriaanse kust. Daarvoor telden Shell en het Italiaanse energieconcern Eni in 2011 omgerekend zo'n 1 miljard euro neer. Rond de transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst doorsluisde naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

Ontwikkelingsorganisaties Corner House, Global Witness, HEDA en Re:Common deden eerder al aangifte in Italië. Volgens advocaat Barbara van Straaten willen haar cliënten met de nieuwe aangifte forceren dat het Openbaar Ministerie in Nederland ook overgaat tot vervolging.

Bij het strafonderzoek in Italië was het Nederlandse OM eveneens betrokken. Er is zelfs al eens een doorzoeking gedaan bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Verder loopt er nog een zaak in Nigeria zelf.

Shell ziet echter geen enkele basis voor vervolging van het olie- en gasconcern en de genoemde personen. Een woordvoerder benadrukt in een reactie dat het bedrijf een helder beleid heeft tegen omkoping en corruptie. Als medewerkers zich daaraan niet houden dan grijpt Shell zelf in, aldus de zegsman.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.