Nieuws

AFM bekijkt maatregel tegen ingekeerde bestuurders opnieuw

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat de maatregel tegen twee ingekeerde bestuurders van financieel-adviesbedrijven opnieuw bezien. Daarmee reageert de toezichthouder op een recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het college vond het wegsturen van de bestuurders door de AFM onevenredig zwaar.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven deed woensdag tussenuitspraken in twee zaken van de AFM tegen beide bestuurders, die in het verleden opzettelijk onjuiste belastingaangifte deden over aangehouden buitenlands vermogen. Vervolgens deden ze een beroep op de zogenoemde 'inkeerregeling'’ van de Belastingdienst. Hiervan werd echter geen melding gemaakt bij de AFM. Het college oordeelde dat de AFM hiervoor een maatregel mocht opleggen.

Net als de AFM vindt het college dat de betrouwbaarheid van de bestuurders niet langer buiten twijfel staat, maar heenzending van beide beleidsbepalers is in deze specifieke gevallen onevenredig. Daarom vroeg het college aan de AFM om binnen tien weken een nieuw besluit te nemen en te komen met een minder zware maatregel. De AFM maakt nu op haar website bekend dit te zullen doen.

Vertrouwen

De AFM is wel blij dat ook het college van mening is dat informatie over het gebruik maken van de inkeerregeling in de betrouwbaarheidstoets mag worden betrokken. "Het is voor het vertrouwen in en de integriteit van de financiële sector van groot belang dat de betrouwbaarheid van bestuurders buiten twijfel staat", aldus de toezichthouder.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde dat de Belastingdienst destijds de gevraagde gegevens over beleidsbepalers die gebruik hadden gemaakt van de inkeerregeling op grond van de gehanteerde grondslag niet aan de AFM had mogen verstrekken. Tegelijk kan niet worden gezegd dat de AFM deze informatie van de Belastingdienst op onbehoorlijke wijze heeft verkregen. Daarmee mocht de AFM de gegevens - toen zij daarover eenmaal beschikte - gebruiken.

Met ingang van 1 januari 2016 is de grondslag voor informatieverstrekking door de Belastingdienst aan de AFM aangepast. Volgens de AFM is eventuele discussie over die grondslag daarmee weggenomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.