Nieuws

'Ballast Nedam betaalde smeergeld aan Saudische koningshuis'

De Fiod zou aanwijzingen hebben dat Ballast Nedam ten minste een half miljard dollar smeergeld betaalde aan leden van het Saoedische koningshuis.

Dat blijkt uit de documentaire 'Inzake Saoedi-Arabië' die Human gisteravond uitzond. De Fiod bouwde een zaak op tegen Ballast Nedam, die vervolgens werd geschikt in 2012 voor 17,5 miljoen euro. De documentairemakers wisten echter allerlei details boven water te halen over de smeergeldaffaire.

Ballast Nedam, dat voor de Saudische koningen Abdullah en Fahd respectievelijk de schuilnamen 'Bassie' en 'Adriaan' gebruikte, zou het smeergeld voornamelijk betaald hebben om opdrachten binnen te halen voor het verbouwen van twee vliegvelden. Het meeste geld ging echter niet naar Bassie en Adriaan, maar naar 'Tijger', oftewel de Saudische prins Al-Waleed bin Talal, die plaats 41 inneemt op de lijst van de rijksten ter wereld (geschat vermogen van 17,3 miljard dollar). Al-Waleed bin Talal kreeg in 2003 een onderscheiding in Nederland vanwege zijn  werk voor het aanhalen van de economische banden tussen Nederland en Saoedi-Arabië.

De Saoedische luchtmacht betaalde 580 miljoen dollar voor de verbouwing van de vliegvelden aan Ballast Nedam. Volgens de Fiod was die opdracht echter maar 249 miljoen dollar waard, en is er 331 miljoen smeergeld opgeteld bij de rekening door Ballast. Indirect betaalde de Saoedische staatskas dus het smeergeld, wat vervolgens in de zak van de Saoedische prins terechtkwam.

De zaak is door schikking nooit door de rechtbank behandeld, alhoewel sommige voormalige werknemers van Ballast wel worden vervolgd op verdenking van het achterhouden van smeergeld. Ballast Nedam wilde niet meewerken aan de documentaire en spreekt in een reactie op haar website van "een afgesloten zaak".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.