Nieuws

Europees Parlement wil niet meewerken aan controle onkostenvergoedingen

Het Europees Parlement wil niet meewerken aan controle van de onkostenvergoedingen die de parlementsleden ontvangen. Daarover bericht het AD.

De 751 leden van het Europees Parlement ontvangen maandelijks elk een onkostenvergoeding van € 4.320. Op jaarbasis is dat in totaal bijna 39 miljoen euro aan 'bureaukosten'. Hieruit worden parlementsleden geacht uitgaven in hun lidstaat van herkomst te voldoen voor bijvoorbeeld kantoorruimte en kantoorartikelen.

Volgens het AD betalen slechts enkele europarlementariërs een deel hiervan terug; in 2016 was dat in totaal ruim 117 duizend euro. Alleen in het verkiezingsjaar 2014, met uittredende en nieuw intredende leden, werd door twintig leden bijna 572 duizend euro terugbetaald. 

Secretaris-generaal Klaus Welle, de hoogste ambtenaar binnen het Europees Parlement, zou niet mee willen werken aan controle van de bureaukosten. "Dan moet ik extra personeel aannemen, en ik moet juist inkrimpen", aldus een citaat van Welle in het AD.

Accountantscontrole

Parlementsleden Dennis de Jong (SP) en Gerben Jan Gerbrandy (D66) vragen in de krant aandacht voor het controleren van de rechtmatigheid van de uitgaven. Ze behoren beide tot de kleine groep EP-leden die wel onkostenvergoeding terugstorten, omdat ze het "met geen mogelijkheid opkrijgen". Hun pogingen om te komen tot een verantwoordingsplicht of verplichte accountantscontrole zijn tot op heden niet succesvol.

SP-lid De Jong nodigt zijn Nederlandse collega's nu uit om mee te werken aan vrijwillige accountantscontrole, "in de hoop dat steeds meer leden aanhaken". Volgens D66-er Gerbrandy maakt die partij al gebruik van een accountant en adviseert hij dat ook aan anderen: "alleen zo kun je de kiezer laten zien dat je verantwoord omgaat met zijn belastinggeld".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.