Nieuws

Rondetafel met politiek: financiering van terrorisme lastig te ontdekken

Samenwerking is van groot belang bij de bestrijding van terrorisme. Ook accountants kunnen daarin een rol spelen. Tegelijk is de financiering van terrorisme lastig te traceren. Dat bleek tijdens een rondetafelgesprek georganiseerd door de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Het gesprek vond plaats op 7 februari, als opmaat naar het Algemeen Overleg  van de Tweede Kamer over Btw-carrouselfraude  en het  tegengaan van terrorismefinanciering. Dat overleg staat gepland voor 16 februari.

Omdat het vaak om ‘reguliere geldtransacties’ gaat, die op zichzelf niet hoeven te duiden op terrorismefinanciering, is de financiering van terrorisme vaak moeilijk te ontdekken. Het kan bijvoorbeeld gaan om het afsluiten van een lening voor de aankoop van een auto. Ook betreft het vaak relatief kleine bedragen. Recente terroristische aanslagen in Europa, zoals die in Parijs, Nice en Berlijn, bewijzen dat ook met beperkte middelen grote schade kan worden aangericht.

Samenwerking

Door alle deelnemers, waaronder ook de NBA, werd het belang van samenwerking benadrukt. Daarbij gaat het zowel om internationale samenwerking tussen publieke organen, als publiek-private samenwerkingen tussen opsporingsdiensten en meldplichtige instellingen als banken en accountants. Accountants hebben in 2014 en 2015 rond de duizend ongebruikelijke transacties gemeld. Hiervan werd in 2015 circa veertig procent als verdacht aangemerkt door Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland.

Namens de NBA nam Valentijn Kerklaan, oud-voorzitter van de expertgroep fraude/Wwft, deel aan het gesprek. De Kamerleden Aukje de Vries (VVD), Erik Ronnes (CDA) en Harm Brouwer (PvdA) spraken daarnaast met vertegenwoordigers van FIU-Nederland, de Nederlandsche Bank, FIOD, AIVD, de Nederlandse Vereniging van Banken, de Universiteit van Amsterdam en de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland.

Kerklaan gaf namens de NBA aan graag in overleg te gaan met verschillende instanties om tot een waardevolle kennisoverdracht te komen. Dat kan accountants en andere meldplichtige instellingen helpen bij het nog beter herkennen van verdachte transacties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.