Nieuws

Tweede Kamer steunt striktere wettelijke betaaltermijn

De Tweede Kamer steunt het initiatiefwetsvoorstel van Agnes Mulder (CDA) en Mei Li Vos (PvdA) waarin zij voorstellen dat grote ondernemingen geen langere betaaltermijn dan zestig dagen met leveranciers overeen mogen komen.

Als in contracten tussen grote bedrijven en mkb-ondernemingen of zzp'ers een langere betaaltermijn staat, dan wordt die nietig verklaard en op dertig dagen gesteld. Vanaf dat moment moeten de bedrijven rente over de rekening betalen.

Rechtsgang eenvoudiger

Een kleine ondernemer stapt niet zo snel naar de rechter om te klagen over het betaalgedrag van een belangrijke afnemer. Dat moet veel makkelijker worden omdat in de nieuwe wet staat dat langer dan zestig dagen wachten met betalen niet kan. In de huidige wet staat nog dat bij een betalingsgeschil de eiser moet bewijzen dat het betaalgedrag van de afnemer 'kennelijk onbillijk' is, en dat is soms ingewikkeld.

Veel makkelijker is het om te bewijzen dat een afnemer niet binnen zestig dagen betaalt. Daardoor wordt volgens de indieners een rechtsgang veel eenvoudiger. Sharon Gesthuizen (SP) erkent dat, maar betwijfelt of er inderdaad meer kleine ondernemers over hun grote opdrachtgevers gaan klagen bij de rechter. Ze vraagt om dit goed te monitoren.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is er niet op tegen, omdat excessen er volgens hem mee worden voorkomen. Hij wijst er verder op dat mkb-brancheorganisaties ook voor de nieuwe regeling zijn.

De Kamer sprak eerder op 31 januari 2017 over het initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt op 14 februari over het initiatiefwetsvoorstel en de motie.

(Bron: Tweede Kamer)

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.