Nieuws

Lagere straffen voor luxleak-fiscalisten

Twee voormalige fiscalisten van PwC die verantwoordelijk waren voor de zogenoemde 'luxleaks' hebben in hoger beroep lagere straffen gekregen.

Antoine Deltour is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en 1.500 euro boete, Raphaël Halet krijgt alleen een geldboete van 1.000 euro. Beiden moeten ook een symbolisch bedrag van 1 euro schadevergoeding betalen aan PwC. Deltour en Halet werden in de eerdere rechtszaak eind juni nog veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk twaalf en negen maanden en dezelfde geldboetes. Zowel de openbare aanklager als de fiscalisten gingen tegen dat vonnis in beroep.

De twee werden door Luxemburg aangeklaagd vanwege het onthullen van 28.000 belastingdeals van Luxemburg, waaronder veel grote bedrijven, zoals PepsiCo, verzekeraar AIG, Deutsche Bank, Apple en Ikea. De openbaar aanklager van het groothertogdom had in de eerdere rechtszaak achttien maanden celstraf geëist.

De Franse televisiejournalist Edouard Perrin, die de onthullingen in 2012 in een tv-reportage in de openbaarheid bracht, is net als bij de vorige rechtszaak vrijgesproken.

Diverse fracties in het Europese Parlement hadden forse kritiek op het eerdere vonnis. De Luxleaks-affaire bracht veel discussie op gang binnen de EU over belastingontwijking en heeft tot nieuwe regelgeving geleid die dit soort belastingdeals moet voorkomen. Er zijn echter aanwijzingen dat Luxemburg inmiddels zou zijn overgegaan op mondelinge belastingdeals.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.