Nieuws

'Voor de NBA staat controlekwaliteit voorop'

"Voor de NBA staat kwaliteit van controles voorop, vrijwillig of wettelijk, oob of mkb, dit is al sinds lange tijd ons beleid." Dit stelt de NBA in reactie op het hoofdredactioneel commentaar in het Financieele Dagblad van 1 maart.

In dit commentaar werd gesteld dat het een "publiek geheim" zou zijn dat de NBA wil "dat een kleinere groep kantoren zich toelegt op de controle, maar dan wel kwaliteit levert".

"Deze suggestie is onjuist en hierover scheppen wij dan ook graag helderheid", aldus de beroepsorganisatie. De NBA wil wel dat alle kantoren met een Wta-vergunning aan de kwaliteitseisen voldoen.

De Raad voor Toezicht van de NBA constateerde in haar laatste jaarverslag over 2015 dat 64 procent van de getoetste accountantskantoren met een niet-oob-controlevergunning, niet aan de gestelde normen voldeed. Het betreft hier alleen de kantoren die door de NBA worden getoetst.

Controlevergunning

De kwaliteitseisen die aan kantoren met een wettelijke controlevergunning worden gesteld, kunnen ertoe leiden dat sommige van deze kantoren hun controlevergunning inleveren. Volgens de NBA is dat doorgaans een beslissing van de vergunninghouder en zeker geen doel van de NBA, maar het kan een consequentie zijn van de eisen die worden gesteld aan kantoren die wettelijke controles willen uitvoeren omdat het doel van de NBA is "dat de kwaliteit echt verbetert".

De NBA stelt daarnaast dat het leveren van kwaliteit los staat van de grootte van de groep kantoren met een Wta-vergunning. "Het is van belang dat de accountantssector concurrerend en divers blijft, waarbij de grootte van een kantoor niets zegt over de kwaliteit."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.