Nieuws

ABN Amro: 4,5 procent groei voor accountancy in 2017

Vanwege het optimisme bij ondernemers in de branche en de sterke groei van de Nederlandse economie in 2017 voorziet ABN Amro voor de accountantssector een groei van 4,5 procent in 2017. Het jaar daarop zal de groei met 3,5 procent iets lager liggen, zo verwacht de bank.

Dat staat in de jongste sectorprognoses voor de zakelijke dienstverlening van ABN Amro.

De sector liet in 2015 en 2016 al een gezonde groei zien, na vijf jaar omzetkrimp. De groei van de economie werkt positief uit op de branche. Groeiende bedrijvigheid voedt de vraag naar fiscale advisering. Daarnaast worden er ten behoeve van een betere kwaliteit meer uren gestopt in controleactiviteiten.

In de samenstelpraktijk is de druk op de marges er wel, maar die is niet zo groot als de bank had verwacht. Wel waarschuwt de bank dat nieuwe toetreders vanuit de ict-wereld de marges versneld kunnen uithollen.

ABN Amro constateert dat het omzetpercentage dat kleine en middelgrote kantoren halen uit adviesdiensten met ongeveer 12 procent over de afgelopen acht jaar opmerkelijk constant is.

De accountancy zal volgens ABN Amro op de (middel-)langetermijn te maken krijgen met disruptieve ontwikkelingen. Standaardisering, digitalisering en automatisering zullen handmatige werkzaamheden doen afnemen. Bovendien bieden nieuwe technologieën mogelijkheden voor branchevreemde partijen om de accountantsmarkt te betreden.

Belangrijkste belemmering die ondernemers in de branche zien is personeelstekort. Dat wijst, samen met het feit dat de sector in het algemeen minder belemmeringen ondervindt, op toekomstige groei. Maar het tekort aan arbeidskrachten zou ook kunnen wijzen op een mismatch op de arbeidsmarkt, met als nadelig gevolg toename van personeelskosten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.