Nieuws

Familiebedrijven goed voor 343 miljard omzet

Familiebedrijven realiseren bijna 27 procent van de omzet van alle bedrijven, uitgaand van het niet-financiële bedrijfsleven met meer dan één werkzame persoon. In 2015 behaalden familiebedrijven gezamenlijk 343 miljard euro omzet, zo meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

Begin 2016 telde Nederland bijna 278 duizend familiebedrijven. Hoe groter het bedrijf, hoe minder vaak het een familiebedrijf is: van de bedrijven met 250 of meer werkzame personen is 17 procent een familiebedrijf.

Het omzetaandeel van familiebedrijven is met 50 procent dan ook het grootst onder bedrijven met minder dan vijftig werkzame personen. Bij bedrijven met meer dan 250 werkzame personen realiseren de familiebedrijven 14 procent van de omzet.

Sectoren en provincies

In de horeca, bouwnijverheid en autohandel en -reparatie zorgen familiebedrijven voor meer dan de helft van de omzet. Het aandeel in de omzet van de groothandel, industrie en informatie en communicatie is relatief klein.

Bekeken per provincie is het aandeel van familiebedrijven in de omzet het hoogst in Friesland, Overijssel en Gelderland. Provincies waar familiebedrijven een relatief laag aandeel in de omzet hebben zijn Noord-Holland, Groningen en Zuid-Holland. In Noord-Holland en Zuid-Holland wordt relatief meer omzet gerealiseerd door niet-familiebedrijven in de industrie en groothandel. In Groningen speelt de delfstoffenwinning een rol.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.