Nieuws

Technologie sleutelwoord bij online visiedebat NBA

Digitalisering, reporting on demand en data analyse staan centraal bij de verdere ontwikkeling van het accountantsberoep. Voor de accountant van de toekomst is it-deskundigheid een basisvaardigheid. Daarover waren de deelnemers aan het online visiedebat van de NBA het eens. Verschil van inzicht was er vooral over de rol van de beroepsorganisatie zelf.

Circa 85 leden van de NBA – de helft van het aantal aanmeldingen vooraf – namen op 18 april deel aan het online debat over het accountantsberoep van de toekomst. Over sommige onderwerpen werd de discussie fel en geanimeerd, over andere thema’s was vooral overeenstemming. Soms bleef de discussie "wat aan de oppervlakte", aldus één van de deelnemers.

Eensgezind was men over de technologische ontwikkelingen die op het beroep afkomen. Bij de vervolgvraag 'wat je nu al kunt doen om het beroep in de toekomst aantrekkelijk te houden' passeerde een veelheid aan voorstellen en inzichten de revu. Veel deelnemers sloten zich aan bij de stelling 'terugbrengen van ruimte voor professional judgement, in plaats van ruled based werken'. Ook werden aspecten als integriteit en ethiek, investeren in opleiding en soft skills en samenwerking met andere beroepsgroepen veel genoemd.

NBA

Op de vraag wat de NBA als beroepsorganisatie kan doen om het beroep aantrekkelijk te houden waaierden de antwoorden uit in de volle breedte: van opsplitsen tot juist vasthouden aan het pluriforme karakter. Verjongen, een duidelijker eigen koers varen, meer samenwerken of juist focus op specifieke ledengroepen: de deelnemers werden het hierover niet eens. Wel was er breed draagvlak voor het meer stelling nemen in het maatschappelijk debat en het steviger promoten van het beroep.

Deelname was anoniem, leden konden hun mening geven via een chatfunctie en ook elkaars inbreng scoren. Door deze laatste mogelijkheid werd snel inzichtelijk waarover overeenstemming was en waar tegenstellingen bleven.

De 85 deelnemers waren goed verdeeld over de regio’s, al was er relatief enige oververtegenwoordiging vanuit de regio’s Noord-Holland, Zuid en Zuid-Holland. Deelnemers gaven aan het online debat te waarderen. De uitkomsten worden besproken tijdens de afdelingsbijeenkomsten, die vanaf 25 april plaatsvinden, en later gepubliceerd op nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.