Nieuws

Wiebes: 'Belastingontwijkingsprobleem ligt niet in Nederland, maar in buitenland'

Belastingontwijking wordt niet in de hand gewerkt door het Nederlandse belastingstelsel, maar door verschillen tussen belastingstelsels.

Dat beweert staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Wiebes doet deze uitspraak in de beantwoording van Kamervragen naar aanleiding van een openbaarmaking van interne documenten over belastingafspraken, ook wel rulings genoemd. De zogeheten Advance Pricing Agreements (APA) en Advance Tax Rulings (ATR) zijn omstreden, omdat deze door grote bedrijven zouden worden gebruikt om op grote belasting te ontwijken.

"In grensoverschrijdende gevallen kunnen sommige voorbeelden, zoals met name de hybride mismatches, de CV/BV en de infokap door sommige belastingplichtigen worden ingezet om belasting te ontwijken. Dat ligt niet aan gaten in de Nederlandse wet of een verkeerde toepassing, maar aan verschillen tussen de belastingstelsels", aldus Wiebes.

Gegevensuitwisseling

Wiebes noemt als voorbeeld de mogelijkheid om Amerikaanse winstbelasting uit te stellen of om in Nederland kapitaalskosten (terecht) zakelijk in aftrek te brengen, maar elders (onterecht) niet bij te tellen. "De kern van het probleem zit niet in de Nederlandse wet- en regelgeving, maar Nederland wordt wel gebruikt in structuren die uiteindelijk leiden tot ontwijking. Deze ontwijkingssituaties zijn lang getolereerd waar het een vestigingsvoordeel opleverde, maar staan inmiddels maatschappelijk ter discussie en kunnen in de komende jaren worden aangepakt, vooral door verbeterde gegevensuitwisseling", schrijft Wiebes.

Rulings blijven

Wiebes wil echter niet af van de mogelijkheid om rulings af te geven. Volgens Wiebes is het geven van zekerheid vooraf over een bepaalde fiscale positie goed voor de rechtszekerheid van burgers en bedrijven en maakt het een efficiënt en effectief toezicht door de Belastingdienst mogelijk. Daarnaast draagt het geven van zekerheid vooraf volgens Wiebes bij aan een gunstig investeringsklimaat en past het bij een servicegerichte Belastingdienst.

Wiebes erkent wel dat de geldende wet- en regelgeving, jurisprudentie en beleid zich blijven ontwikkelen. "Er is geen sprake van een statisch geheel. Elke zekerheid vooraf past binnen de kaders van het moment. Maar die kaders zijn in de loop van de tijd wel steeds gewijzigd. Daarom wordt in een APA of ATR opgenomen dat deze komt te vervallen bij een relevante wetswijziging."

Nederlandse inspanningen

De staatssecretaris wijst ook op de inspanning van Nederland om misbruik van rulings aan te pakken, door deelname aan het Base Erosion and Profit Shifting-project (BEPS) in Oeso-verband en maatregelen in het kader van de Europese Unie. Dit leidt volgens Wiebes tot meer transparantie.

Uit cijfers die door de staatssecretaris bij de beantwoording zijn meegestuurd blijkt dat het aantal rulings licht is afgenomen in 2016 ten opzichte van vorig jaar, tot ongeveer het niveau van 2010.

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Totaal
560 656 715 669 632 642 539 4.413

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.