Nieuws

Commissie MKB vraagt Nemacc om onderzoek keurmerk mkb-accountant

De Commissie MKB heeft haar meerjarenplan geactualiseerd, met het opzetten van een keurmerk voor mkb-accountants als een van de belangrijkste toevoegingen.

Dat meldt de NBA. De Commissie MKB heeft Nemacc, het kenniscentrum voor de mkb-praktijk, gevraagd om onderzoek te doen naar twee vragen:

  1. Waaraan moet het keurmerk 'mkb-accountant' voldoen?
  2. Welke normen moeten worden ontwikkeld om de kwaliteit van de werkzaamheden te borgen?

Het onderzoek moet leiden tot praktische handvatten voor de niet-samenstellingswerkzaamheden van de mkb-accountant.

De reden voor het opzetten van een keurmerk is dat de Commissie MKB van mening is dat de kwaliteit van mkb-accountants gewaarborgd moet worden. "De klant en het maatschappelijk verkeer maken immers geen onderscheid in de kwaliteit van de verschillende soorten werkzaamheden. Het moet allemaal 'goed' zijn", aldus de commissie.

De commissie wijst erop dat slechts voor een deel van het werk van de mkb accountant normen zijn opgesteld, bij het samenstellen van de jaarrekening (Standaard 4410). De jaarrekening verliest volgens de commissie door digitalisering echter in rap tempo aan belang. Andere deelgebieden worden volgens de commissie complexer en belangrijker: procesoptimalisatie en robotisering van de administratie van klanten, fiscaliteit (IB+ opdrachten), financiering (gestapeld financieren), financiële planning en andere advisering.

In het meerjarenplan staat dat om kwaliteit te kunnen blijven garanderen ook voor deze werkzaamheden normen moeten worden ontwikkeld: "Niet om te komen tot nog meer regelgeving, wel om te komen tot geborgde kwaliteit. En daarmee tot het behoud van het vertrouwen in de mkb-accountant; ook in de toekomst. Een toetsingsstempel 'voldoet', bij een kantoor met slechts enkele 4410-opdrachten en/of deel-assurance-opdrachten, zegt immers niets over de kwaliteit van het kantoor bij de overige dienstverlening. Dat betekent dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing breder moet worden geïnterpreteerd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.