Nieuws

EY: financieel wanbeleid bij EU-fractie PVV

Het ENF, het Europese samenwerkingsverband van onder meer de PVV en het Franse Front National, zou in 2016 meer dan een half miljoen euro aan Europese subsidies verkeerd hebben besteed.

Dat zou blijken uit een financieel jaarverslag van EY, dat is ingezien door NRC. Europa van Naties en Vrijheid (ENF) ontvangt jaarlijks drie miljoen euro van het Europees Parlement. Daarvan zijn volgens EY de aanbestedingsregels bij 492.000 euro niet gerespecteerd en 54.000 euro is zoek. Verder "ontbrak het principe van gezond financieel management" bij allerlei uitgaven voor bijeenkomsten, maaltijden en "gadgets". In het ENF zitten naast de PVV en Front National ook het Oostenrijkse FPÖ, het Belgische Vlaams Belang, het Italiaanse Lega Nord en het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP).

Tijdrekken

In de aanloop naar de jaarlijkse accountantscontrole ging er bij het ENF al van alles mis. Het samenwerkingsverband wilde niet voor 30 april het jaarverslag inleveren, wat verplicht is voor de fracties, en spande zelfs een rechtszaak aan om hier onderuit te komen. Volgens NRC denken ingewijden dat het tijdrekken gebeurde vanwege de Franse verkiezingen; Front National wilde niet dat er slecht nieuws naar buiten kwam. De penningmeester van het ENF zegt echter dat er alleen meer tijd nodig was om vragen van EY te beantwoorden en dat de rechtszaak werd aangespannen omdat het parlement die tijd niet wou geven.

Doordat er meerdere problemen zijn met misbruik van EU-subsidies bij voornamelijk radicaal-rechtse Europese partijen, is het parlement een offensief begonnen tegen subsidiemisbruik. Aanleiding waren onder meer de incidenten bij het Britse UKIP en het schandaal rondom Marine Le Pen, die drie ton salaris aan een medewerker betaald bleek te hebben die haast nooit in Brussel was.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.