Nieuws

'Filantropen straks op hitlist criminelen door UBO-register'

Het toevoegen van algemeen nut beogende instellingen (ANBI's) in het wetsvoorstel Implementatiewet Registratie Uiteindelijk Belanghebbenden kan ervoor zorgen dat filantropen op hitlists van criminelen komen te staan.

Dat stelt de Samenwerkende Brancheorganisatie Filantropie (SBF). Volgens SBF kan de combinatie van het openbaar maken van persoonlijke gegevens en de status 'uiteindelijk belanghebbende' (UBO) aanzienlijke gevolgen hebben voor de privacy en persoonlijke veiligheid van bestuurders van vermogensfondsen en hun familieleden.

"Het zal ertoe kunnen leiden dat ontvoerings- en afpersingsrisico's bij bestuurders van vermogensfondsen met de status  'uiteindelijk belanghebbende' sterk zal worden vergroot. Dit geldt ook voor andere ANBI's met een aanzienlijk eigen vermogen. Bovendien zal het een extra drempel opwerpen voor het vinden van nieuwe bestuurders van dergelijke ANBI's", aldus de SBF.

De SBF meent ook dat het inhoudelijk onjuist is dat ANBI's verplicht worden om een UBO aan te wijzen en te registreren in het Handelsregister. "De essentie van een organisatie die de ANBI-status heeft verkregen is dat de 'uiteindelijk belanghebbende' het algemeen nuttige doel is waarvoor de ANBI-status is afgegeven. Dit kan uit de aard van de zaak bij ANBI's nooit een natuurlijke persoon zijn. De eisen voor deze status zijn helder en laten geen ruimte voor misverstanden op dit punt."

Verder deelt de SBF ook de mening van het Register Belastingadviseurs dat het wetsvoorstel leidt tot onnodige verzwaring van de administratieve lastendruk. ANBI's moeten volgens de SBF al voldoen aan een groot aantal regels, onder meer op het gebied van integriteit en het openbaar maken van gegevens. Met name voor de kleinere ANBI's zou de extra administratieve druk problematisch zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.