Nieuws

Jongstra: cultuurverandering is geen lichtschakelaar

Cultuurverandering in de accountancy heeft tijd nodig, het is geen lichtschakelaar die je kunt omzetten. Maar de sector is wel 'bereidwillig om veel te doen'. Dat zei NBA-voorzitter Pieter Jongstra tijdens een discussie op BNR over het accountantsberoep.

Jongstra sprak samen met accountancyhoogleraar Jan Bouwens (UvA/FAR) en PwC-partner en hoogleraar Arjan Brouwer bij BNR Zakendoen over de voortgang van het verbeterplan voor de sector. Volgens Brouwer is het de sector menens met de invoering van de 53 maatregelen uit het rapport In het publiek belang. Waar accountants voorheen vonden "dat de buitenwereld ons niet begreep, is er in de afgelopen jaren wel een omslag geweest".

Bouwens stelt dat de sector niet alle oplossingen al kent, maar die eerst moet onderzoeken; bijvoorbeeld rondom de scheiding van controle en advies. Jongstra is 'warm voorstander' om controle en advies 'in huis' te hebben, gelet op de toenemende complexiteit van organisaties en daarmee van de controle, die inzet van specialisten uit diverse disciplines vraagt.

Moetje

Brouwer voelt voor 'experimenteren' met de afschaffing van de verplichte wettelijke controle. Daarmee kan het verschuiven van een 'wettelijk moetje' naar "iets wat de stakeholders aan ons vragen" (zoals de ondernemingsraad, banken en toezichthouders). Jongstra vindt het idee 'charmant' maar deelt die visie niet. "Ik vind dat accountants een publieke taak hebben en een maatschappelijke rol vervullen. Iets waar ook de stakeholders een belangrijke rol in spelen, maar in die publieke taak kan er niet een keuze zijn van wel of niet gecontroleerd willen worden."

Beluister de uitzending van BNR Zakendoen (vanaf 49.00 min)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.