Kabinet akkoord met samenvoegen kleine pensioenen
Pensioenfondsen en verzekeraars gaan kleine pensioenen samenvoegen, in plaats van mensen te verplichten om tussentijds kleine pensioenbedragen op te nemen. Door kleine pensioenen te bundelen krijgen die een echte pensioenbestemming.
De ministerraad heeft hiermee ingestemd, op voorstel van demissionair staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Verschillende banen betekent vaak verschillende pensioenen bij meerdere pensioenfondsen of verzekeraars. Steeds vaker zijn dat ook kleine pensioenen, waarbij de pensioenuitvoerder zelfstandig besluit tot afkoop over te gaan, vanwege de hoge administratiekosten. Dat is niet in het belang van de werknemer. Daarom is besloten, samen met pensioenuitvoerders en sociale partners, om de regeling voor de afkoop van klein pensioen aan te passen.
Het wetsvoorstel gaat eerst voor advies aan de Raad van State. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is de wet in januari 2018 in werking te laten treden.
Gerelateerd

Overgang naar nieuw pensioenstelsel start op 1 juli
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De wet gaat daarmee op 1 juli 2023 in.

'Niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging'
Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten...

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen
Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim achtduizend mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen, maar daar wel recht op hadden.

De pensioenwet en de rol van de accountant
Een robuust en toetsbaar besluitvormingsproces is essentieel voor het vertrouwen in het pensioenstelsel. Over dat proces moet transparant verantwoording worden afgelegd...

AFM wil meer bekendheid lijfrenten en levensverzekeringen
Het aantal mensen dat zelf geld opzijzet voor hun oude dag via bijvoorbeeld lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen is nog erg gering. De Autoriteit Financiële...