Nieuws

Zzp gratis-rel gaat voorbij aan zelfstandige accountant

Berichtgeving over zzp'ers die wekenlang gratis aan de slag moeten voor grote bedrijven heeft geleid tot Kamervragen. Het lijkt er niet op dat accountants slachtoffers zijn in deze zzp gratis-rel.

Grote organisaties als Rabobank en Rijkswaterstaat eisen dat zzp'ers eerst enkele weken hun diensten voor het nultarief aanbieden, in aanloop naar een langere inhuurperiode. Dit bericht werd recent door het Algemeen Dagblad naar buiten gebracht. De krant verwijst naar een advertentie van Rijkswaterstaat, waarin die een contractadviseur zoekt voor twee maanden, waarbij een inwerkperiode van twee weken geldt tegen het nultarief.

De krant verwijst ook naar een woordvoerster van Rabobank, die stelt dat "dit beleid in lijn is met wat in de markt gebruikelijk is, ook buiten de financiële sector". Rijkswaterstaat verwijst naar het bemiddelingsbureau HeadFirst, dat ook zelfstandige accountants bemiddelt. HeadFirst zou inwerkkosten die opdrachtgevers niet voor hun rekening willen nemen, afwentelen op zzp'ers. Overigens zou de gratis inzet vooral van zelfstandige ict'ers worden gevraagd.

Schaarste aan accountants

Zelfstandige accountants krijgen deze vraag nooit, zegt Marc Cools van Rousch, arbeidsbemiddelaar in de accountancy. "Er is juist gigantische schaarste aan accountants, die gaan niet gratis aan de slag. Ja, er zijn wel eens kandidaten waar we een beetje twijfel bij hebben. Maar als je die al gratis wil inwerken, dan moet je hooguit aan een paar uur denken."

Kim Willems van arbeidsbemiddelaar Masters in Finance krijgt weleens vragen van bedrijven die hopen op een gratis zzp'er. "Maar we geven geen gratis dienstverlening weg."

Inmiddels haasten de betrokken partijen om het nieuws te nuanceren. Op haar website stelt HeadFirst dat kosteloos inwerken door zzp'ers is teruggedraaid. "We beraden ons momenteel op de eerder gemaakte keuze om de inwerkkosten (kosteloze inwerkperiode) neer te leggen bij de nieuw te starten ondernemer (zp'er of leverancier), nu en voor toekomstige gevallen van vervanging. Hierover zijn we ook in gesprek met Rijkswaterstaat, die onze eerder gemaakte keuze niet steunt."

Rabobank stelt dat gratis werken door zzp'ers minder stellig is dan in de berichtgeving naar voren komt. "Onderhandelingen over het inzetten van zzp'ers gaan niet alleen over inwerken en tarieven, maar ook over de kwaliteit van het werk en de duur van de inhuur", zegt Nanne van Nunen. "Het gaat om een totaalpakket waarbij iedereen zich goed moet voelen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.