Nieuws

Betalen aan mkb moet voortaan binnen zestig dagen

Per 1 juli moeten grote bedrijven een maximale betalingstermijn van zestig dagen hanteren naar mkb-bedrijven en zzp'ers. Vanaf die datum wordt de gewijzigde Wet (uiterste) betaaltermijnen van kracht.

Bedrijven krijgen wel nog tot 1 juli 2018 de tijd om bestaande contracten met mkb-leveranciers om te zetten. Voor nieuwe contracten geldt de wet direct. PwC-director Danny Siemes signaleert enkele risico’s: "Hoe weet je als corporate bedrijf welke leverancier een mkb-bedrijf is? Dat moet je eerst in kaart brengen door financiële gegevens op te vragen of een zelfevaluatiebrief te sturen. Als betalende partij ben je er verantwoordelijk voor dat je die inventarisatie op tijd doet."

Een andere risico schuilt in de doorlooptijd van factuurverwerking en betaling. Binnen grote organisaties zit er soms veel tijd tussen het inboeken, doorsturen, goedkeuren en uiteindelijk betalen van facturen.

Overtreding

Overtreding van de wet, na 1 juli 2018, leidt ertoe dat de betalingstermijn automatisch verder wordt aangescherpt tot dertig dagen. Ook heeft de debiteur recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat geldt tot zelfs vijf jaar na dato.

Volgens Siemes zijn veel ondernemingen nog niet op de hoogte van de nieuwe wet: "Dat komt misschien omdat hij in een enorm tempo door de Eerste en Tweede Kamer is gejaagd en door de verkiezingen wellicht naar de achtergrond is verschoven.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.