Nieuws

Raad voor Toezicht: kwaliteit 'mkb-kantoren' gaat vooruit

67 procent van de getoetste kleinere en middelgrote accountantskantoren met een wettelijke controlevergunning voldeed in 2016 aan de gestelde eisen. Voor de getoetste accountantskantoren werkzaam in de samenstelpraktijk (zonder Wta-vergunning) was dit 75 procent. Dat blijkt uit het jongste verslag van de werkzaamheden van de Raad voor Toezicht van de NBA.

Vergeleken met voorgaande jaren is er sprake van lichte vooruitgang. Zo voldeed in 2015 slechts 36 procent van de door de raad getoetste kantoren met een wettelijke (niet-oob-)vergunning aan de norm. Bij kantoren aangesloten bij de SRA was dat 65 procent in 2015. Van de kantoren in de samenstelpraktijk behaalde in 2015 69 procent een voldoende. 

In het verslagjaar zijn door het NBA-bestuur – op advies van de Raad voor Toezicht – vijf klachten ingediend bij de Accountantskamer. De tuchtrechter heeft in alle vijf gevallen de klacht gegrond verklaard en een maatregel opgelegd.

Gezamenlijke resultaten NBA en SRA

De Raad voor Toezicht is in 2013 gestart met de toetsingen en het groeiend bewustzijn bij kantoren lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Grote inspanning van de sector blijft echter nodig om de stijgende lijn door te zetten. NBA-voorzitter Pieter Jongstra: "Wij zien dat de mkb-sector zich inspant, maar wij zijn er nog niet. Een deel van de kantoren voldoet nog niet aan de kwaliteitseisen, maar we zijn tevreden met de stijgende lijn in de toetsingsresultaten. Wij zien dat verbetering in de sector goed mogelijk is en hier moeten we hard aan blijven werken. Om die reden zullen we het beleid van sturen en begeleiden de komende jaren voortzetten en intensiveren."

In het verslag over 2016 rapporteert de Raad voor Toezicht voor het eerst over de gezamenlijke toetsingsresultaten van NBA en SRA, van zowel vergunninghouders als niet-vergunninghouders. Doel is een meer sectorbreed inzicht te geven in de kwaliteit van mkb-accountantskantoren.

De SRA startte al in 2009 met het toetsen van kantoren met een wettelijke controlevergunning. De toetsingsresultaten van de SRA vertonen over het algemeen dan ook een gunstiger beeld. Verder zijn de mkb-kantoren in 2016 gestart met de implementatie van de maatregelen van het verbeterplan In het publiek belang.

Evaluaties

Volgens de Raad voor Toezicht is het nodig om naast de handhavende rol ook een meer begeleidende en sturende rol te vervullen bij zwakke accountantspraktijken. Nico Schaar, voorzitter van de raad: "Uiteindelijk gaat het om het bewerkstelligen van een gezonde controlepraktijk die aan de eisen voldoet, niet om het voeren van procedures. In dat verband constateren we dat het afgelopen jaar ingevoerde instrument van voortgezette toetsing zijn vruchten begint af te werpen. Ook zullen we in specifieke gevallen minder snel naar de tuchtrechter stappen. Voorwaarde is wel dat daadwerkelijke verbetering op afzienbare termijn mogelijk is en dat de kantoorleiding doordrongen is van de noodzaak tot kwaliteitsverbetering."

Het verslag van de raad bericht ook over de evaluatie van de diverse toetsingen door de getoetste kantoren. Doorlooptijden van (her)toetsingen worden als lang ervaren. Ook toetsingskosten blijven een punt van kritiek, met name voor startende accountantskantoren. Verder zijn opmerkingen gemaakt over de houding van de toetsers en het toepassen van een eenduidige werkwijze. De uitkomsten worden meegenomen in de jaarlijkse zelfevaluatie van de Raad voor Toezicht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.