Nieuws

VVD gaat Kamervragen stellen over controle Wnt

VVD-Kamerlid Jan Middendorp gaat kamervragen stellen over de controle op topinkomens. Dat zegt de VVD'er in reactie op berichtgeving in het FD over de controleerbaarheid van de Wnt.

Het Financieele Dagblad meldt dat accountants zouden willen stoppen met controles in het kader van de Wet normering topinkomens (Wnt). Recent luidde de commissie CoZiek van de NBA in een artikel op Accountant.nl hierover de noodklok. Met name in de zorgsector zijn de problemen zeer serieus, aldus de NBA-commissie. "Het punt waarbij de Wnt-controle, als onderdeel van de jaarrekeningcontrole, op basis van de huidige wet niet meer rationeel en bedrijfseconomisch uitvoerbaar en controleerbaar is, komt snel dichterbij."

Doorgeefluik

CoZiek-voorzitter Rob Leensen, partner EY en één van de auteurs van het artikel, zegt in het FD: "De controle van topinkomens is zo bewerkelijk, dat we hier fiscale en juridische deskundigen bij nodig hebben." Volgens Leensen wordt de accountant zo bijna een 'doorgeefluik' voor andere deskundigen: "Als zij zeggen dat het klopt, dan zeggen wij ook dat het klopt."

Volgens CoZiek wordt de controle mede onuitvoerbaar door een reeks wetswijzigingen die sinds de invoering van de Wnt (2013) zijn doorgevoerd, inclusief een overgangsregime. "Iedere wijziging wordt gekenmerkt door vier jaar overgangsbeleid, dus op dit moment lopen er al vijf regelingen parallel aan elkaar. Dat maakt de accountantscontrole een stuk lastiger", stelt Leensen in het FD.

Serieus

Jan Middendorp, sinds eind maart lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, zegt in een commentaar op BNR Nieuwsradio het signaal van de accountants zeker serieus te nemen. Maar het stoppen van de controle op topinkomens is voor hem geen optie: "Het gaat over publiek geld, daar moet ook publieke verantwoording over worden afgelegd." De VVD gaat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties (BZK) in gesprek om te bezien of de regels vereenvoudigd kunnen worden, aldus Middendorp.

Elders op deze site geeft programmamanager Wnt Vries Kool van BZK commentaar op de bevindingen van CoZiek over de uitvoerbaarheid van de Wnt.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.