Nieuws

IIA: Veel accountants niet bewust van verplichting kennistoets

Veel RA’s en AA’s zijn zich er niet van bewust dat de verplichting voor het afleggen van de kennistoets ook voor hen geldt wanneer zij samenwerken met externe accountants.

Dat meldt het Instituut voor Internal Auditors (IIA). "Veel accountants concluderen na het lezen van de documentatie van NBA dat ze de toets niet af hoeven leggen. Dit is in veel gevallen echter niet correct. De kennistoets is namelijk ook verplicht wanneer een externe accountant kennisneemt van alle rapporten van de RA en daar in algemene zin het auditplan op aanpast", aldus het IIA.

De NBA kondigde eind 2016 aan een nieuwe kennistoets verplicht te stellen in 2017. De toets is bedoeld voor openbaar, interne en overheidsaccountants die werkzaamheden verrichten ten behoeve van wettelijke en/of vrijwillige controles van jaarrekeningen vanaf 2017. De kennistoets is vanaf 1 september beschikbaar en dient voor 30 november 2017 te worden afgerond.

Sensitief punt

Voor interne accountants geldt dat, indien Standaard 610 van toepassing is op hun werkzaamheden, zij de verplichte kennistoets dienen af te leggen. Volgens het IIA is voor sommigen Standaard 610 een sensitief punt: "Is deze standaard om de externe accountant te duiden wat hij wanneer extra moet doen of vaststellen? (Immers een externe accountant kan zijn werk ook prima doen in een bedrijf met een internal auditfunctie waarin bijvoorbeeld alleen RO's zitten.) Wellicht is de zienswijze beter om te concluderen dat iedere interne RA zijn meerwaarde, ongeacht of een externe accountant daarvan gebruik maakt of niet, het beste kan voorbereiden door zijn kennistoets en kwalificatie op orde te hebben."

Leermomenten

Volgens het IIA biedt het voorbereiden voor de toets een aantal mooie leermomenten. "Hoe sta je ervoor? Elke RA dient zijn algemene kennis op een bepaald niveau te hebben en te houden. Veelal wordt dit bereikt door cursussen in het licht van permanente educatie. Een eenmalige toetsing als kennis meting past hierbij", aldus het IIA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.