Nieuws

'Implementatie RGS vaak nog te oppervlakkig'

De implementatie van het Referentie Grootboekschema wordt nog traag en onvoldoende geïmplementeerd door softwareontwikkelaars.

Dat betoogt René Otten, RGS/SBR-expert, in een interview op de website van RGS. "Als het Referentie Grootboekschema in de basis goed is geïmplementeerd, kan de standaardisatie van financiële gegevens zo volledig mogelijk en volwaardig mogelijk gebruikt worden. Wellicht een open deur, maar anders kan RGS zijn doel voorbijschieten", aldus Otten.

De regels bij het voeren van financiële administraties zijn voor iedereen hetzelfde, alleen vullen de betrokken bedrijven en organisaties het volgens Otten vaak naar eigen inzicht in. "Dat kan problemen opleveren zodra instanties als de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst om gegevens vragen."

Oppervlakkig

Otten vindt dat de partijen die RGS wél geïmplementeerd hebben dit vaak nog te oppervlakkig hebben gedaan. "Ze stellen bijvoorbeeld een Excel-lijst beschikbaar in de softwareapplicatie, die niet gebruikersvriendelijk is en dan wordt het slecht gebruikt. Als RGS niet in de basis goed is ingebouwd, kan er niet uitgehaald worden wat er in zit. En dat is echt zonde. Alle partijen onderschrijven dus wel dat standaardisatie een goede zaak is en in het belang van iedereen, maar in de praktijk heeft de implementatie kennelijk nog wat tijd en informatie nodig."

Haarlemmerolie

Zowel intermediairs als softwareontwikkelaars hebben volgens Otten veel baat bij een tijdige implementatie van RGS in de basis. Otten: "RGS werkt als 'Haarlemmerolie' tussen grootboekrekeningen en saldi en de SBR-rapportage. In combinatie met de RGS-taxonomie biedt het zelfs de mogelijkheid om SBR aan de bron te realiseren, oftewel direct vanuit financiële software SBR-rapportages aan te maken, te bewerken en te verzenden naar entrypoints als de KvK, banken en dergelijke. Nu brengt de accountant zijn saldibalans over naar een andere applicatie, waar het moet worden gekoppeld aan hun formaat, met allerlei foutkansen, het is gewoon niet effectief."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.