Nieuws

CBS: Omzetgroei dienstverleners 15 kwartalen op rij positief

De omzet van zakelijke dienstverleners steeg in het tweede kwartaal van 2017 met 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal nam de omzet nog met 6,9 procent toe. Vooral architecten doen het goed. Ook in de accountancy steeg de omzet licht.

Dat meldt het CBS in de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening. De omzetgroei is sinds het vierde kwartaal van 2013 onafgebroken positief. De hoogste groei werd dit kwartaal behaald door de architectenbranche, met liefst 13,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook de omzet bij hoveniers groeide met meer dan tien procent. Ingenieurs en reclamemakers lieten een omzetdaling zien.

Accountants en juristen

Zowel bij de juridische als de accountancy/administratieve dienstverlening valt de omzetgroei in het tweede kwartaal, vergeleken met een jaar eerder, lager uit dan in het eerste kwartaal. In de accountancy/administratieve dienstverlening bedroeg de groei 0,4 procent. In de zeven voorgaande kwartalen kwam de omzetgroei steeds boven de drie procent uit.

De omzetgroei in de juridische dienstverlening bedroeg 1,9 procent in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal werd nog een groei van 4,4 procent gerealiseerd. De prijsontwikkeling in het eerste kwartaal onder juridische en administratieve dienstverleners bedroeg respectievelijk 1,6 en 1,3 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Negatieve verwachtingen

Ondernemers in juridische en administratieve diensten zijn negatief in hun verwachtingen voor de omzet in het derde kwartaal. Twintig procent voorziet een omzetdaling. Ook over het economisch klimaat zijn zij minder positief dan drie maanden geleden.

Ten opzichte van drie maanden geleden verwachten iets meer juristen en accountants (17 procent) een toename van de personeelssterkte.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.