Nieuws

Crowdfunding: markt groeit, projectomvang daalt

De markt van financieringen via crowdfunding (leningen en aandelen) groeide in 2017 met 36 procent naar in totaal 182,5 miljoen euro. Wel worden relatief steeds meer kleine leningen via crowdfunding verstrekt. De gemiddelde projectomvang is daardoor flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.

Volgens de rapportage lijkt de piek in het aantal crowdfundingplatformen bereikt: in de zomer van 2017 stonden er nog 52 geregistreerd bij de AFM, inmiddels zijn dat er nog vijftig. Gezamenlijk publiceerden die afgelopen jaar 1470 Nederlandse projecten. Twee platformen, Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar, namen daarbij 35 procent van de totale financieringsomvang voor hun rekening.

De gemiddelde projectomvang daalde in 2017 naar 125.000 euro; in 2016 was dat nog 149.000 euro. Dat komt volgens Crowdfundmarkt doordat er steeds meer relatief kleine leningen aan consumenten worden verstrekt. Met name crowdfundingplatform Lender & Spender richt zich hier op. Samen met Funding Circle is dat platform goed voor bijna de helft (48 procent) van het totale aantal projecten.

Investeerders via crowdfunding krijgen steeds hogere rentes aangeboden. De gemiddeld rente op crowdfundingleningen steeg in 2017 naar 8,5 procent, fors meer dan in 2016 (7,5 procent). In enkele gevallen loopt de rente zelfs op tot bijna twintig procent. De gemiddelde looptijd van een crowdfundinglening kwam in 2017 uit op 49 maanden, iets korter dan in 2016 (52 maanden).

Horeca blijft koploper

Het aandeel vastgoedprojecten steeg in 2017 naar dertien procent van de totale omvang aan financiering via crowdfunding. In 2016 was dit nog zeven procent en in 2015 slechts vier procent. Vastgoedprojecten bieden vaak zekerheden die door investeerders aantrekkelijk gevonden worden, aldus Crowdfundmarkt.

De horeca bleef echter de sector met de meeste projecten en de grootste omvang in financiering via crowdfunding. Net als in 2016 werd meer dan een derde van alle crowdfundingprojecten in 2017 aangeboden door ondernemers uit de horeca en de dienstverlening. Opvallend is een flinke afname in de industrie en een sterke toename in de bouw. Crowdfunding is het minst populair in het onderwijs.

Meer dan de helft van de ondernemers gebruikt crowdfunding voor de financiering van werkkapitaal. Bij één derde van de projecten wordt om objectfinanciering gevraagd. Net als in voorgaande jaren werden de meeste projecten in 2017 aangeboden in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.