Nieuws

'Gamification kan bijdragen aan internal audit'

Het bewerkstelligen van compliant gedrag bij mensen in organisaties kan versterkt en verrijkt worden door het toevoegen van spelelementen.

Dat blijkt uit een verkenning van dr. ing. Arno Nuijten en prof. dr. Mark van Twist van de Erasmus School of Accounting & Assurance in opdracht van het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA). Volgens de onderzoekers is het besef dat gamification kan bijdragen aan internal audit groeiende. In dit kader presenteren Erasmus School of Accounting & Assurance en het IIA het rapport 'Bewust omgaan met het onbewuste. Over de relevantie van gamification voor internal audit'.

De opkomst van het fenomeen gamification roept volgens de IIA en de onderzoekers "uitdagende vragen" op voor internal audit: "Hoe kan gamification helpen bij de kerntaken van de internal auditor? Is gamification te verenigen met het serieuze karakter van de internal audit functie? Kunnen spelelementen compliant gedrag bij mensen in organisaties bewerkstelligen?"

"Aan de werking van gamification liggen diverse psychologische mechanismen ten grondslag. De kern is steeds dat gedrag niet alleen door rationele kosten-baten overwegingen tot stand komt, maar door psychologische mechanismen die 'voorspelbaar irrationeel' zijn maar waarover wel rationele kennis te verwerven valt. Voor mensen die bijvoorbeeld onderworpen zijn aan (of opdrachtgever zijn van) een internal audit, speelt in dat licht niet alleen de inhoudelijke boodschap, maar ook hoe en wanneer deze boodschap gebracht wordt. Juist op dit punt ligt de meerwaarde van gamification en de spelprincipes die hiermee verbonden zijn", aldus de onderzoekers.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.