Nieuws

Indiase beurswaakhond doet PwC in de ban

Price Waterhouse mag twee jaar lang geen beursgenoteerde bedrijven controleren in India. Dat heeft de Securities and Exchange Board of India (SEBI) bepaald. De maatregel geldt niet voor lopende controles.

Volgens de beurstoezichthouder is Price Waterhouse, de naam waaronder de Indiase PwC-kantoren die controles uitvoeren opereren, ernstig nalatig geweest bij de controle van Satyam Computer Services. Bij de Indiase IT-reus kwam in 2009 een grootschalige jaarrekeningfraude naar buiten die wel het 'Indiase Enron' wordt genoemd.

In een reactie zegt Price Waterhouse dat het teleurgesteld is in de uitspraak van de toezichthouder. Het gaat om een fraude die bijna tien jaar geleden speelde en waar het kantoor geen weet van had, aldus Price Waterhouse. "As we have said since 2009, there has been no intentional wrong doing by PW firms in the unprecedented management perpetrated fraud at Satyam, nor have we seen any material evidence to the contrary." Wel zegt het kantoor dat het lessen heeft getrokken uit de Satyam-fraude en zwaar heeft geïnvesteerd in controlekwaliteit.

Price Waterhouse gaat tegen de uitspraak van de SEBI in beroep.

In 2011 leidde de zaak ook tot een boete van de Amerikaanse accountantstoezichthouder PCAOB en schikte PwC International en Price Waterhouse met beleggers.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.