Nieuws

Auditverbod PwC India in hoger beroep opgeheven

Het auditverbod dat PwC India begin 2018 kreeg opgelegd door de Securities and Exchange Board of India (SEBI) is in hoger beroep bij het India’s Securities Appellate Tribunal (SAT) ongeldig verklaard.

SEBI had PwC India een auditverbod van twee jaar opgelegd omdat het volgens de toezichthouder ernstig nalatig was geweest bij de controle van Satyam Computer Services en daar ook actief zou hebben meegewerkt aan fraude. Bij de Indiase IT-reus kwam in 2009 een grootschalige jaarrekeningfraude naar buiten die ook wel het 'Indiase Enron' wordt genoemd. PwC zei destijds teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de toezichthouder, maar kondigde ook meteen aan in beroep te gaan.

Het SAT oordeelt in het hoger beroep nu dat het verbod niet rechtsgeldig is omdat SEBI niet bevoegd zou zijn geweest om een auditverbod op te leggen. Volgens SAT mag alleen de Indiase beroepsorganisatie voor accountants, het Institute of Chartered Accountants of India, dat doen. Daarbij vindt SAT dat niet overtuigend is bewezen dat PwC mee heeft gewerkt aan fraude bij Satyam.

"SEBI is niet bevoegd om de kwaliteit van audit- en auditservices te beoordelen", zegt SAT. "SEBI kan alleen corrigerende en preventieve maatregelen nemen. De opgelegde maatregel is echter noch corrigerend, noch preventief, maar een strafmaatregel. Er is geen spoor van bewijs dat de auditors cijfers hebben verzonnen of vervalst, of samengespannen hebben met het management van Satyam Computer Services", aldus de uitspraak.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.