Nieuws

Lakeman dagvaardt Rabo voor vergoeding swapschade woningcorporatie

Voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Swapschade heeft namens Stichting Woonservice Meander de Rabobank gedagvaard. Lakeman eist dat de bank alle schade vergoedt die de corporatie door het afsluiten van renteswap-contracten heeft geleden.

Volgens Lakeman erkende Rabobank al in 2009 dat zij renteswaps had verkocht om de corporatie te beschermen tegen renterisico's die volgens eisers niet bestonden. De bank heeft volgens Lakeman echter te weinig schade vergoed; Rabobank heeft 167 duizend euro schade vergoed, maar Swapschade eist in de vandaag gestarte procedure een aanvullende schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro.

Volgens Swapschade is een renteswap een speculatief en riskant product dat voor geen enkele MKB-er en voor geen enkele woningcorporatie geschikt was. De bank profiteerde volgens de stichting van het feit dat Meander geen ervaring en deskundigheid had op het gebied van rentederivaten. Dat geldt volgens Lakeman voor vrijwel alle mkb-ondernemingen en woningcorporaties.

"Het betreft een speculatief product dat juist door de onopvallende juridische koppeling aan de Algemene Bankvoorwaarden grote onzichtbare risico’s in zich verborg. Voor zover Meander wél renterisico’s liep, had de bank een rentecap moeten adviseren. Dat is een volstrekt risicoloos product dat bovendien veel goedkoper was. Maar het belang van de klant werd bij de verkoop van renteswaps achtergesteld bij dat van de bank", aldus Lakeman.

Behalve met de begeleiding van ondernemers die met het Herstelkader willen meedoen zegt Swapschade inmiddels ver gevorderd te zijn met het opstellen van dagvaardingen voor ondernemers die de 20 procent schadevergoeding van het 'herstelkader rentederivaten' onvoldoende achten.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.