Nieuws

Oppositie wil opheldering over rol Shell bij aardbevingsschade Groningen

Meerdere oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen zekerheid dat olie- en gasconcern Shell garant staat voor aardbevingsschade in Groningen en dat deze kosten niet voor rekening komen van de staat.

Hierover is zaterdag onzekerheid ontstaan, na een publicatie in dagblad Trouw. In die krant zeggen diverse deskundigen dat Shell de aansprakelijkheid voor de aardbevingsschade vorig jaar via een boekhoudkundige maatregel van zich af heeft geschoven.

De krant constateert dat Shell begin juni 2017 de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij) heeft ingetrokken. Dat zou blijken uit het jaarverslag. Meerdere experts zeggen dat Shell daardoor niet meer aansprakelijk is voor schulden van dochteronderneming NAM.

Trouw schrijft dat de NAM zelf nauwelijks reserves heeft en de schade alleen kan betalen als het bedrijf gas blijft oppompen. Maar minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil de productie van gas juist terugschroeven. Momenteel onderhandelt de NAM met de Staat en betrokken partijen uit Groningen over de manier waarop aardbevingsschade door de gaswinning vergoed zal moeten worden.

Financieel gezond

Shell zegt het niet eens te zijn met de teneur van de berichtgeving. "Als aandeelhouder nemen wij de problemen in Groningen serieus en werken mee aan een oplossing", zo meldt het olie- en gasconcern.

Volgens Shell is het intrekken van de 403-aansprakelijkheidsverklaring een logische gang van zaken. De verklaring gold in het verleden als garantie voor leveranciers van de NAM en had geen betrekking op de schadeafhandeling. Nu de dochteronderneming voor het eerst een eigen jaarrekening heeft gepubliceerd is die 403-verklaring niet meer nodig, aldus een woordvoerder van Shell.

De NAM is volgens Shell financieel gezond en Shell Nederland zal zich inzetten om dat ook op termijn zo te houden.

Boycot

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelt echter dat sprake is van een constructie waarmee Shell "zijn kernaansprakelijkheid wil ontlopen". Nijboer wil een spoeddebat over de kwestie met minister Wiebes.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil zekerheid dat Shell alle schade betaalt en dat de rekening niet bij de burger komt te liggen. Volgens de SP laat Shell de Groningers stikken. Op sociale media circuleerden na de berichtgeving in Trouw al snel oproepen tot een boycot van Shell.

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat de NAM als vergunninghouder aansprakelijk is voor de mijnbouwschade. "Minister Wiebes is op dit moment in gesprek met Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van NAM", aldus een woordvoerder. "Daarin zal hij aan de orde stellen dat ook voor de langere termijn NAM voldoende middelen beschikbaar dient te houden om toekomstige schade te vergoeden." 

Bron: ANP 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.