Nieuws

Leaserijders willen graag elektrisch rijden

Van de leaserijders verwacht 65 procent op een elektrische auto over te stappen. Veertig procent verwacht die overstap al binnen nu en drie jaar te maken. Veel werkgevers stimuleren duurzame mobiliteit door een groen mobiliteitsbeleid.

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer ALD Automotive onder ruim 750 leaserijders. Op dit moment rijdt nog maar vier procent van de respondenten een elektrische auto, maar een grote groep verwacht binnen drie jaar de overstap te maken naar elektrisch. Meer dan de helft (53 procent) van de leaserijders staat positief tot zeer positief tegenover elektrisch autorijden.

Duurzaamheid - verminderen van CO2-uitstoot - is voor 42 procent een belangrijke overweging om voor elektrisch vervoer te kiezen. Het fiscale voordeel (23 procent) en het gegeven dat elektrisch rijden goedkoper is in gebruik (16 procent) komen op een tweede en derde plek. Volgens ALD is een hoge actieradius voor 38 procent van de leaserijders de belangrijkste voorwaarde om voor een elektrische auto te kiezen. Op de tweede plaats komt de prijs van de auto.

Als geld geen rol speelt staat de Tesla Model S bovenaan als favoriete elektrische auto. Op een tweede en derde plek komen respectievelijk de Jaguar I-Pace en de Tesla Model X. Inmiddels komen er ook betaalbaarder elektrische auto's op de markt met accu's die een groter bereik hebben.

Stimulans

Ruim de helft van de leaserijders (51 procent) geeft aan dat de werkgever een duurzaam mobiliteitsbeleid hoog op de agenda heeft staan. Liefst 65 procent van de werkgevers stimuleert groene mobiliteitsoplossingen.

Ook de overheid moet elektrisch rijden promoten, aldus het onderzoek. 58 procent van de respondenten wil dat de overheid een groter laadpalennetwerk stimuleert. Een financiële tegemoetkoming wordt ook veel genoemd, in de vorm van subsidies voor alle rijders (45 procent) of specifiek voor zakelijke rijders (39 procent).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.