Nieuws

'Miljardenfraude in Europa met dividendbelasting'

In heel Europa wordt al jarenlang fraude met dividendbelasting gepleegd door bankiers, handelaren en hedgefondsen.

Dat blijkt uit onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The Cumex Files, waarvan het Nederlandse Follow the Money deel uitmaakt. De schade zou in de tientallen miljarden lopen. Ook in Nederland zou de schade door het zogenoemde 'dividendstrippen' in de miljoenen lopen. Via internationale samenwerkingsverbanden hebben banken en brokers tussen 2001 en 2016 volgens de journalisten minimaal 55,2 miljard euro buitgemaakt.

De methode van het dividendstrippen is technisch complex, maar komt neer op het meermaals terugvorderen van dividendbelasting, terwijl er maar een keer dividendbelasting wordt afgedragen. In Duitsland werden het soort transacties waarmee het geld wordt afgeroomd in 2012 verboden, nadat de Duitse fiscus ontdekte dat het voor miljarden was benadeeld. Het leidde in 2016 tot een parlementaire enquête, gevolgd door een grootschalig strafrechtelijk onderzoek.

Ook in Nederland is de Belastingdienst al jarenlang slachtoffer van dividendstrippende bankiers. Eerder dit jaar stelde de fiscus in een rechtszaak dat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley minimaal 152 miljoen euro onterecht had geclaimd via zogenoemde CumCum-transacties.

FTM-artikel: 'Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak' roofde miljarden van Europese belastingdiensten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.