Nieuws

NBA houdt vast aan kwaliteitseisen bij organisaties zonder accountant

De NBA houdt onverminderd vast aan de kwaliteitseisen die accountants mogen stellen aan de administratieve organisatie van hun opdrachtgevers. De beroepsorganisatie reageert daarmee op signalen van bedrijven en instellingen die moeite hebben met het vinden van een accountant.

De NBA constateert dat accountantsorganisaties nog steeds cliënten met een verhoogd risicoprofiel accepteren en daarmee hun verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd ziet de beroepsorganisatie dat er ook opdrachtgevers zijn die niet kunnen of willen voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden voor hun administratieve organisatie. Hogere eisen aan de controle vragen ook een vereist kwaliteitsniveau in de rest van de financiële keten, aldus de NBA. De eerste verantwoordelijkheid voor een kwalitatief goede administratieve organisatie ligt bij deze opdrachtgevers zelf.

"Het is niet de bedoeling dat een accountant recht maakt wat krom is", aldus NBA-voorzitter Marco van der Vegte. "De sector heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in kwaliteit en we verwachten van de cliënten die we controleren dat zij dat ook doen. We kunnen geen organisaties faciliteren die, om welke reden dan ook, niet voldoen aan basale kwaliteitsvoorwaarden rondom hun governance en interne beheersing."

Geen bijzondere faciliteit

De NBA kreeg de afgelopen tijd van organisaties uit verschillende sectoren signalen dat zij steeds meer moeite hebben met het vinden van een accountant. In een enkel geval lukte het organisaties niet om een accountant te vinden voor het uitvoeren van de wettelijke jaarrekeningcontrole. Om die reden stapte zelfs de ceo van beursfonds Lavide op. Hoewel de NBA het onwenselijk vindt als organisaties geen accountant kunnen vinden, is toch besloten vooralsnog geen bijzondere faciliteit te creëren voor deze organisaties. De NBA heeft dat standpunt bepaald in overleg met de AFM.

Dat het voor organisaties lastiger wordt een controlerend accountant te vinden komt door een aantal factoren, benadrukt de beroepsorganisatie. De sector heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in het verhogen van de kwaliteit van wettelijke controles. Dat betekent onder andere een hogere urenbesteding per controle en daardoor verkleining van de klantenportefeuilles bij openbare kantoren, gelet op de beschikbare capaciteit.

De kwaliteitseisen komen ook tot uiting in een strengere cliëntselectie (aanvaarding en/of continuering) en in specialisatie van accountantsorganisaties in bepaalde sectoren. Daarnaast is sprake van krapte op de arbeidsmarkt voor accountants en hebben veel accountantskantoren moeite om vacatures te vervullen die ontstaan door de toegenomen urenbesteding bij het controlewerk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.