Nieuws

Oud-Rabo-dochter Sarasin onderwerp van onderzoek 'CumEx Files'

De Zwitserse bank Sarasin was in 2010 en 2011 betrokken bij mogelijk frauduleuze 'CumEx-transacties', die worden onderzocht door de Duitse justitie. Destijds was Sarasin een dochter van de Rabobank. Dat meldt Follow the Money.

Rabobank bezat in de genoemde periode 49,1 procent van de aandelen van Sarasin en 69 procent van het stemrecht, aldus FTM. In de raad van commissarissen van de Zwitserse bank zaten toen onder meer oud-Rabo-topman Bert Heemskerk en Sipko Schat, voormalig bestuurslid van de Rabobank. De afdeling Private Banking van de Rabobank verhuisde na het inlijven van Sarasin van Utrecht naar Zwitserland.

Ondanks waarschuwingen aan de raad van bestuur van Sarasin bleef de bank actief met het opzetten van zgn. 'CumEx-transacties', gericht op misbruik van dividendbelasting. Iemand die dreigde de zaak te openbaren werd afgekocht voor een bedrag van meer dan een miljoen euro. Medio 2012 verkocht Rabobank haar belang in Sarasin aan de Braziliaanse Safra Group.

CumEx Files

Een samenwerkingsverband van bijna twintig onderzoeksredacties uit heel Europa, waaronder de Nederlandse onderzoekswebsite Follow the Money, onthulde recent het bestaan van de CumEx Files: circa 180.000 pagina's aan gelekte documenten over ingenieuze constructies gericht op het frauderen met dividendbelasting. Via internationale samenwerkingen zouden bankiers, handelaren en hedgefondsen tussen 2001 en 2016 in diverse Europese landen zo meer dan 55 miljard euro hebben buitgemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.