Nieuws

ROA: Bijna helft consultants ingeschakeld om gaten op arbeidsmarkt te vullen

Organisatieadviseurs worden steeds vaker ingeschakeld om de oplopende personeelstekorten bij bedrijven en overheden op te vullen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Raad van Organisatieadviseurs (ROA). De raad zegt dit een zorgwekkende ontwikkeling te vinden en waarschuwt vreest "verschraling van het adviesvak".

De branchevereniging liet een onderzoek uitvoeren onder de ruim 121 duizend adviesbureaus die in Nederland zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Uit dat onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de omzet zogenoemde capaciteitsomzet is, wat feitelijk neerkomt op het opvullen van lege plekken bij bedrijven en overheid. Volgens ROA-voorzitter Johan van Triest is dat een gevolg van de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Bedrijven willen volgens de ROA wel groeien, maar hebben in veel gevallen zelf de mensen niet om die groei te realiseren. Achttien procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan te willen groeien, maar dat niet te kunnen omdat het niet lukt om de geschikte mensen te vinden. "De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland", aldus van Triest.

"In het geval van capaciteitsoplossingen weet de opdrachtgever precies wat hij wil, maar heeft hij simpelweg niet de mensen in huis om de taken uit te voeren", zegt de ROA-voorzitter. Dan wordt er een consultant ingeschakeld. "Het gaat in dat geval om vooraf ingekaderde en zeer specifieke opdrachten, iets wat eigenlijk haaks staat op waar de organisatieadviessector ooit voor was bedoeld."

Van Triest benadrukt dat er vanuit economisch oogpunt niets mis mee is, maar dat er andere gevaren in schuilen: "Een bedrijf wil iets, en onze branche kan het leveren. Lang leve de adviesbureaus. Maar het risico is dat het adviesvak verschraalt. Advies gaat over complexere organisatievraagstukken, niet om specifiek afgekaderde opdrachten."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.