Nieuws

Accountants Nissan stelden vragen over transacties topman Ghosn

De accountants van autofabrikant Nissan hebben al in 2013 vragen gesteld over transacties die topman Carlos Ghosn recent de kop hebben gekost. De gevallen topman zit vast in Japan.

Het Japanse bedrijf gaf destijds bij herhaling tegenover de Japanse accountantsorganisatie EY ShinNihon aan dat onder meer aankopen van woningen buiten Japan, die Ghosn kon gebruiken, door de beugel konden. Bij die aankopen speelde ook een Nederlands dochterbedrijf van Nissan, Zi-A Capital BV, een rol. De accountants stelden daarnaast vragen over aandelenconstructies (zgn. stock appreciation rights), maar ook die werden door Nissan weggewuifd. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden.

Een en ander lijkt in tegenspraak met de recente beschuldiging van Nissan dat Ghosn en directeur Greg Kelly de fraude buiten medeweten van de Japanners hadden bekokstoofd. EY ShinNihon en Nissan wilden geen commentaar geven.

Alliantie

Topman Ghosn, die eerder deze maand wegens fraude werd opgepakt, ontkent de beschuldigingen. Aanklagers zeggen dat hij met de jaarrekeningen van Nissan heeft gesjoemeld om zijn totale beloningspakket veel kleiner te laten lijken. Daarmee zou hij ook belastingfraude hebben gepleegd.

Door de zaak is Ghosn afgezet als voorzitter van Nissan en alliantiegenoot Mitsubishi. Het Franse Renault, dat ook deel uitmaakt van de alliantie, houdt voorlopig nog wel vast aan Ghosn. De Frans-Braziliaanse topman zit sinds zijn arrestatie in de cel in Japan. Renault heeft daarom een interim-bestuur aangesteld, maar formeel is Ghosn nog ceo en president-commissaris van het Franse autoconcern.

Bron: ANP/Reuters

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.