Nieuws

'Ceo-fraude' kost Pathé ruim 19 miljoen euro

Bioscoopketen Pathé is voor ruim 19 miljoen euro slachtoffer geworden van 'ceo-fraude'. De oplichtingszaak kostte de Nederlandse topvrouw en de cfo eerder al de kop. De rechter oordeelt nu dat het ontslag terecht was.

Topvrouw Dertje Meijer en cfo Edwin Slutter werden in maart van dit jaar via mail benaderd door de ceo van het Franse bioscoopconcern, met het verzoek om flinke bedragen over te maken in verband met de financiering van een bedrijf in Dubai. Na het sluiten van de deal met dat bedrijf zou het geld worden teruggestort. In totaal ging het om ruim 19 miljoen euro. Volgens de ceo zou KPMG ook betrokken zijn bij de deal.

Hoewel de topvrouw en de cfo overleg voerden over de betalingen en de gang van zaken omschreven als ‘wonderlijk’, werd het gevraagde geld toch overgemaakt. Toen ze uiteindelijk over een en ander contact hadden met het Franse hoofdkantoor van Pathé bleek dat beide Nederlandse bestuurders slachtoffer waren geworden van een geraffineerde vorm van ceo-fraude. Algemeen directeur Meijer en cfo Slutter werden eind maart op non-actief gesteld en in april ontslagen.

Terecht ontslag

Cfo Slutter spande vervolgens een rechtszaak aan tegen de bioscoopketen, om zijn ontslag aan te vechten. Pathé heeft volgens de kantonrechter wegens ‘verwijtbaar handelen’ terecht ontslag gevraagd voor de financieel directeur. Hoewel het concern hem niet op staande voet had mogen ontslaan, wordt de financieel directeur wel verweten dat hij, toen verzoeken om grote sommen geld bleven binnenkomen, deze zonder nadere vragen heeft overgemaakt. Pathé moet wel zijn salaris doorbetalen tot 1 december aanstaande.

Accountant Edwin Slutter werkte eerder bij KPMG, voordat hij naar het bioscoopconcern overstapte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.