Nieuws

Jules Muis: verbeterplannen accountancy raken de kern niet

Partnerinkomens van accountantskantoren zijn in de afgelopen twintig jaar 'Wall Street-achtig' gestegen. De door de sector doorgevoerde hervormingsmaatregelen dringen tegelijk niet door tot de kern van de zaak.

Dat stelt oud-NIVRA-voorzitter en voormalig controller van de Wereldbank Jules Muis in een interview in De Telegraaf. Volgens Muis gaat de maatschappelijke rol van accountants veel verder dan de controle op de jaarrekening en is de accountant een "cruciale schakel in de financiële architectuur". Tegelijk is de financiële sector veel complexer worden, met waarderingen die subjectiever zijn. "Dat betekent grotere verantwoordelijkheid richting de maatschappij, maar de schandalen blijven komen."

Muis, die tegenwoordig in Washington woont, pleit voor een vast inkomen voor accountants, zodat die zich meer kunnen richten op controlewerk, in plaats van op commerciële doelstellingen. "Een accountant mag best een paar ton verdienen, ze hebben een belangrijke wettelijke taak. Maar in de huidige situatie lopen eigen financiële doelstellingen voor de voeten." Met een vast inkomen "haal je de kat van het spek", stelt hij.

Gefriemel

De accountancy heeft sinds 2014 een breed pakket aan hervormingsmaatregelen doorgevoerd, maar volgens Muis dringen die maatregelen onvoldoende door tot de kern van de zaak. Ook eerdere veranderingen zoals de scheiding van controle en advies en verplichte rotatie omschrijft hij als "vriendelijk gefriemel in de marge".

De maatschappij mag het nodige verwachten van de wettelijke opdracht die aan accountants wordt verstrekt, meent Muis. "Dus integere accountantscontrole, met de ogen wijd open, ongeacht politieke consequenties." Naar het oordeel van de oud-voorzitter maakt het beroep zich schuldig aan "nuttig navelstaren terwijl de rest van de wereld doorgaat", zolang het verdienmodel niet serieus aan de orde komt.

Gerelateerd

Afbeelding Opinie

Waarom de alternatieve structuurmodellen uit het AFM-rapport niet gaan werken

Het accountantsberoep ontleedt zijn bestaansrecht door te voorzien in een behoefte van het maatschappelijk verkeer. Het beroep is ontstaan als gevolg van boekhoudschandalen, is daarna uitgegroeid tot een vertrouwensfunctie en staat nu onder forse druk door nieuwe boekhoudschandalen. Op zich is dat een normale levenscyclus: iets ontstaat uit chaos, groeit en sterft af.

x 7 162 19 Jeffrey Bekkerin

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.