Nieuws

'Klokkenluider Danske praat met justitie VS'

De klokkenluider rond het grote witwasschandaal bij Danske Bank praat met de Amerikaanse autoriteiten. Dat schrijft zakenkrant Financial Times.

Het gaat onder meer om gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC).

De Brit Howard Wilkinson is een voormalige manager bij Danske Bank. Hij trok intern aan de bel over de witwaspraktijken via het onderdeel van Danske in Estland. Daarbij zouden tussen 2007 en 2015 miljarden euro's zijn weggesluisd. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland gaan. Wilkinson werkte voor de Estse tak van Danske. Hij sprak ook tegen de Deense krant Berlingske over de kwestie.

De zaak heeft de kop gekost van de topman en voorzitter van de grootste bank van Denemarken. Danske wordt onderzocht door autoriteiten in onder meer Denemarken en de Verenigde Staten.

Wilkinson verscheen maandag in het Deense parlement om te getuigen. Hij zei dat een groot deel van de witwaspraktijken liep via een Amerikaans onderdeel van een grote Europese bank. Hij noemde geen naam, maar ingewijden hebben al aangegeven dat het hier gaat om Deutsche Bank. Deutsche Bank wilde geen commentaar geven. Amerikaanse onderzoekers zouden al contact hebben gelegd met de Duitse bank voor informatie over de zaak.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.