Nieuws

'Swedbank overtrad mogelijk sancties Rusland'

Het door witwaskwesties geplaagde Swedbank heeft mogelijk ook Amerikaanse sancties tegen Rusland overtreden. Volgens de Zweedse omroep SVT doen autoriteiten in de Verenigde Staten daarom momenteel onderzoek naar het Zweedse financiële concern.

Het zou gaan om geldstromen via de Baltische tak van Svedbank tussen de Russische wapenmaker Kalashnikov en Kalashnikov USA, een bedrijf uit Florida dat wapens maakt op basis van het Russische ontwerp. De transacties vonden plaats nadat de Verenigde Staten sancties aan Rusland hadden opgelegd in verband de annexatie van de Krim in 2014, zo heeft SVT ontdekt.

Swedbank-topman Jens Henriksson zegt in een interview voor de Zweedse televisie dat de bank nog geen signalen heeft dat de sancties zijn overtreden. Ook liet hij weten dat de nieuwe informatie van SVT betrokken zal worden in het interne onderzoek bij de bank.

Eerder linkte SVT Swedbank aan een groot witwasschandaal. De kwestie heeft al meerdere topmensen bij de bank de kop gekost en resulteert mogelijk nog in boetes. Swedbank wordt ervan verdacht tientallen miljarden euro's aan verdachte geldstromen te hebben verwerkt, veelal vanuit voormalige Sovjetlanden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.