Nieuws

Boete komt dichterbij voor Swedbank

De Zweedse toezichthouder voor de financiële sector FSA onderzoekt of Swedbank een boete verdient voor zijn rol in een groot witwasschandaal. De bankenwaakhond concludeert na vooronderzoek dat er reden is om te kijken naar sancties.

Swedbank wordt ervan verdacht tientallen miljarden euro's aan verdachte geldstromen te hebben verwerkt, veelal vanuit voormalige Sovjetlanden via de Baltische staten. Ook in Estland kondigde de lokale toezichthouder aan sancties tegen Swedbank te overwegen.

De FSA heeft voldoende aanwijzingen gevonden voor tekortkomingen in de witwaspreventie van Swedbank. Het vervolgonderzoek richt zich op de vraag of dat genoeg is voor een sanctie of dat het onderzoek op een andere manier moet worden gesloten. Vorige week liet Swedbank weten dat er ook in de Verenigde Staten meerdere onderzoeken tegen de bank lopen.

Swedbank laat weten zich te herkennen in veel van de observaties van de FSA. De bank zegt mee te werken met het onderzoek en gaat ondertussen verder met het verbeteren van zijn interne processen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.