Nieuws

NOAB- en Fiscountkantoren: adviesomzet groeit maar mondjesmaat

De omzet van accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Fiscount is het afgelopen jaar met 7 procent gestegen, blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Kantoorcijfers. De omzet uit advisering stijgt maar mondjesmaat en laat nog niet de verwachte trendbreuk zien, zo concluderen de organisaties.

Aan de achtste editie van het onderzoek deden 421 NOAB- en Fiscountkantoren mee. Het gemiddelde kantoor had in 2017 een omzet van 474 duizend euro en is 5,5 fte groot, waarvan 1,5 fte eigenaar/vennoot/aandeelhouder, en had in totaal 157 duizend euro aan resultaat vóór managementbeloning.

Administratief werk nog steeds belangrijkst

De omzet van de kantoren komt nog steeds voor het leeuwendeel uit administratieve dienstverlening, het samenstellen van jaarrekeningen en het verzorgen van aangiften: maar liefst 84 procent. De omzet uit advisering liet een zeer bescheiden groei zien met een stijging van 11,4 naar 12,4 procent. Alhoewel de investeringen in ICT met 13 procent fors stegen, lijken kantoren volgens NOAB en Fiscount "te slapen als het gaat om het toevoegen van extra toegevoegde waarde. Het administratieve werk prevaleert nog sterk. Kennelijk zit de huidige klant daarop te wachten. Maar voor hoe lang nog?"

Norminkomen

Het resultaat vóór managementbeloning steeg met 6 procent steeg. Eigenaren konden daardoor meer aan zichzelf uitkeren. Toch heeft 32 procent van de kantoren een resultaat voor managementbeloning dat niet toereikend is om per fte management zestigduizend euro te verdienen. "Dit is al sinds jaren het normbedrag dat een eigenaar of aandeelhouder zou moeten kunnen verdienen in deze branche", aldus de organisaties.

» Nieuwsbericht NOAB en uitgebreide analyse Benchmark Kantoorcijfers 2018

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.