Nieuws

Ollongren over Wnt: positief als beroepsorganisatie kritisch is op kosten

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt de zorgen van de NBA over de complexiteit en de kosten van de Wet normering topinkomens (Wnt) serieus en wil daarover discussiëren op basis van de tweede evaluatie van de wet.

Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van Ronald van Raak (SP), naar aanleiding van het artikel 'Accountants vinden controle topinkomens te duur voor publieke instanties' in het Financieele Dagblad van 14 november.

In dat artikel en in een video op de NBA-site stelt Coziek, de NBA-sectorcommissie voor de zorg, dat het controleprotocol voor de Wnt technisch uitvoerbaar is, "maar door de complexiteit economisch onverantwoord". Ondanks de beperkte aanpassingen aan het protocol is de regelgeving "nog altijd uitgebreid, onnodig ingewikkeld en op onderdelen niet eenduidig". Coziek adviseert daarom om de Wnt-controle niet meer bij de accountant neer te leggen.

De minister vindt het positief als een beroepsorganisatie kritisch is op de maatschappelijke kosten en de kosten voor klanten. "Uiteraard dient de accountant wel de wettelijke controle op de naleving van de Wnt uit te voeren."

Wetsevaluatie

De minister heeft onlangs het plan van aanpak voor de tweede wetsevaluatie van de Wnt naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze evaluatie, die in 2020 wordt afgerond, beslaat de periode 2015–2020. "Mogelijkheden om (de uitvoering van) de Wnt te vereenvoudigen maken nadrukkelijk deel uit van de tweede wetsevaluatie. De NBA is reeds in een vroegtijdig stadium gevraagd om in dit traject te participeren", aldus Ollongren.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.