Nieuws

Pentagon komt zoals verwacht niet door eerste audit heen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bij haar eerste accountantscontrole zoals verwacht geen goedkeurende verklaring gekregen.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. In 1990 besloot de VS dat alle federale agentschappen een jaarlijkse accountantscontrole moesten ondergaan, maar het Pentagon wist al die tijd onder die verplichting uit te komen, totdat de Obama-administratie in 2010 besloot dat het Pentagon zeven jaar de tijd zou krijgen om zich voor te bereiden op de eerste audit. Vorig jaar december begon de enorme klus; twaalfhonderd accountants en ondersteunend personeel zijn sindsdien bezig met de controle van de jaarlijkse begroting van het Pentagon, die om en nabij de 700 miljard dollar bedraagt, naast een geschatte 2400 miljard dollar aan activa.

"We failed the audit, but we never expected to pass it", zei de Deputy Secretary of Defense Patrick Shanahan gisteren. De verwachting is dat het nog jaren zal duren voordat het Pentagon een goedkeurende verklaring krijgt. Shanahan vond veel onderdelen van de controle "irritant. "Het punt van de audit is om meer discipline te krijgen in onze compliance en onze managementsystemen en onze procedures. Sommige van die dingen frustreerden me, want we hebben werk te doen en moeten gewoon onze procedures volgen."

Volgens Shanahan blijkt uit de controle dat er vooral verbeteringen nodig zijn op het gebied van cybersecurity en de nauwkeurigheid van de inventarisatie van voorraden. Zo bleek dat de centrale database van het Pentagon allerlei voorraden in het systeem had staan die er in werkelijkheid niet waren.

Het Pentagon staat bekend om zijn slechte financiële discipline. Bij eerdere kleinschalige audits van Pentagon-projecten kwamen regelmatig misstanden omhoog. Als voorbeeld wordt vaak de Task Force for Business and Stability Operations genoemd, een programma bedoeld om de economie van Afghanistan te stimuleren. Naar verluidt zou de Task Force op een totaal budget van 823 miljoen dollar ongeveer 675 miljoen dollar hebben verspild. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.